Vad är akut värk?

Det finns inte någon tydlig gräns mellan vad som räknas till akut och vad som räknas till långvarig/kronisk värk.

Upp till 3 månader

Hit brukar det som generellt kallas akut värk höra. Värk som ganska nyligen uppstått. Det kan vara allt från att du fått ett ryggskott (plötslig kraftig smärta i ryggen) till att du under en kortare tid fått gradvis kraftigare värk i en axel/armbåge/nacke... Naturligtvis räknas även värk hit som kommer akuta trauman där du på något vis skadat dig. Exempelvis ramlat i en trappa.

Vem söker du hjälp hos?

Det beror lite på hur skadad du är. Om du har en tydlig inflammation. Då ska du uppsöka läkare. Läkaren undersöker så det inte är något allvarligare. Kanske är det en bakomliggande infektion eller ett benbrott, kanske är det något annat. Om du ser, känner, upplever nedanstående tecken. Kontakta omedelbart din läkare. När du gjort detta kan du ringa eller maila någon av oss. Så hjälper vi dig vidare. Ofta kan vi bidra till hjälp på vägen. Kontakta oss alltid innan du bokar tid.

 

5 tecken på inflammation:

  • Smärta
  • Nedsatt funktion
  • Hetta/värme
  • Rodnad

Om du bara upplever smärta och nedsatt funktion kan du kontakta oss direkt alternativt boka in en tid.

Efter 3-6 månader, kronisk värk

Efter den tid smärtan normalt borde varit försvunnen och skadan ha läkt bort, kallar vi värken för långvarig eller kronisk. Det är nu extra viktigt att verkligen ta i tu med din värk. Om du fått ett rehabprogram behöver detta ses över i samband med att du följer upp hur det utförts. Kanske behöver du kombinerad vård från olika instanser för att bli av med din åkomma.

Långvarig smärta påverkar oss ofta mer än genom den fysiska smärtan. Det är ofta vanligt att vårt mentala tillstånd förvärras. Vi får ett kortare humör, kanske känner oss allmänt mer nedstämda osv... Om du upplever detta är det även bra att informera den du får hjälp av om detta.

Smärta är ett varningssystem åt kroppen för att du behöver förändra något som är skadligt.